Sardegna

Letos gremo na otok, malo večji, tak za celo Slovenijo po površini in številu ljudi. Ker vemo, kako je Slovenija velika, ko želimo spoznati skrite kotičke, bomo to vzeli v obzir tudi na Sardiniji. Torej ne bomo je spoznali v celoti, ampak samo severni del. No, severovzhod, severozahod in sever.

Vir: Google

Piše, da je drugi največji otok v Sredozemskem morju, za Sicilijo. Če gledamo razdaljo sever-jug, je bližje Tuniziji kot, recimo Genovi. Tako , da ne smemo biti presenečeni, če bomo na plažah videli dosti Afričanov, ki prodajajo izdelke iz Daljnega vzhoda.

Na wikipediji je nekdo zapisal: “Geološko sta Sardinija in Korzika ostanek kopnega, ki se je v paleozoiku dvignil iz morja vsled premikanja evrazijskih, afriških in severnoatlantskih tektonskih plošč.”  Prav tako je zapisano : “Zaradi raznolikosti ekosistemov, v katere spadajo gore, gozdovi, ravnine, velika nenaseljena področja, reke, kamnite obale in dolge peščene plaže, je Sardinija nekakšen mikro kontinent z izredno dolgo zgodovino. “

Nadaljujejo: “Sardinci govorijo domorodno sardinščino in manjšinske jezike: sasarščino, korziško galurščinoalgareško katalonščino in ligurski tabarkino. Jeziki so priznani z regionalno zakonodajo in imajo enak položaj kot italijanščina.”

Na pot gremo zadnjega junija, ko se bomo zapeljali v Toskano, v bližino Livorna, od koder se bomo, recimo da spočiti, čez 4 dni vkrcali na trajekt in naslednje jutro pristali na Sardiniji, v pristanišču Golfo Aranci. Na Sardiniji bomo menjali tri prenočišča; najprej se bomo razgledali po severnem delu otoka, nato se premaknili na rahlo bolj divji zahod in nato zadnje štiri noči prespali na vzhodnem delu otoka. Južni del bomo pustili za drugič ali pa za koga drugega. To se bomo še odločili, ko se vrnemo.

Po dveh tednih Sardinije se zvečer vkrcamo na trajekt in se zjutraj od Livorna odpravimo proti Dolomitom, da se malo ohladimo. Tam bomo dva dni imeli višinske priprave da se privadimo na zeleno barvo narave in se nato pripravljeni vrnili domov.

Iz izkušenj vemo, da je eno plan, drugo pa realnost, kako nam bo pa uspeval, bomo pa zapisovali na teh spletnih straneh.

One thought on “Sardegna

 1. Zdravo!

  Zdaj sem si ogledala oz. prebrala vaš prispevek. Mnogo se boste gibali, sem in tja; kakšen pa bo vaš dejanski počitek. Pričakujem pa več slik.

  Upam, da vam bo služilo vreme, da si boste res lahko ogledali znamenitosti severne Sardinije.
  Pa pazite nase.

  Lepo se imejte!
  babi Marija

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja