Korzika

V tokratni izdaji poletnega kurjenja stresa in denarja smo izbrali Korziko. Ideje so bile bolj za severo-zahodno Francijo, a je iskrena želja Ane po plavanju v toplem morju, zastavila pot ne toliko severno in manj daleč proti zahodu. Torej Mediteran, Sicilija ali Korzika. Pa dajmo Korziko, če smo že hteli iti v Francijo. Čeprav ne vem glih, če se majo Koržani ali Kortežani glih za Francoze.

Korzika je četrti največji otok v Sredozemskem morju. V bistvu tega nisem vedel oz. ne vem, da sem pozabil, ampak se da najti takšne podatke na netu, in teta Wiki je prav dobro založena z njimi. Na seznamu največjih otokov Sredozemlju sta pred Korziko Sicilija in Sardinija, ki sta malo večji kot Slovenija. Korzika je na četrtem mestu, za podobno velikim Ciprom in pred Kreto. Vsi trije skupaj so približno tako veliki kot Sicilija. Torej otoki na S so večji od otokov, ki se začnejo na C. Ja tudi Korzika se lahko začne na C, v francoščini je Corse, italijanščini Corsica itd. Za primerjavo sta na tem seznamu na 20-tem mestu Krk in/ali Cres. Baje se Cresani ali Cresanci že pripravljajo na desant na Krk, na katerega bodo nenapovedano priveslali sredi noči in s krampi, motkami in lopatami zmetali par sto kubikov kamenja iz obale v morje in s tem zmanjšali površino Krka. Žal ne bodo večali svojega otoka, ampak manjšali sosednjega. Hm! Še dobro, da je ta zgodba samo plod moje domišljije. No, vsaj upam da je.

Nazaj v sladko realnost, ki se je v nedeljo začela s tlačenjem stvari v avto in strešni kovček. Po dobre pol ure tlačenja in prelaganja, sem Mojco presenetil, da sem uspel stlačiti tako veliko v tako malo. Očitno je od mene navajena obratnega. Auč;)

Štartali smo ob pol devetih, vmes smo se ustavili v šoping centru pred Benetkami, kjer smo napolnili želodce, kje drugje kot pa v McDonaldsu (v Italiji imajo svoj radio, Radio Macdonalds se sliši iz zvočnikov ) in v trgovini spoznavali cene izdelkov v Italiji. Za dve vreči hrane in pijače, smo dali 35€, kar je bilo kar ok, glede na zadnje primerjave cen hrane med Slo in Ita.

Preden gremo v torek v Livornu na trajekt, se bomo za dve noči ustavili v kraju Greve in Chianti, no v nekem mini zaselku nad tem mestecem, po imenu Castello di Montegonzi. Pot od mesteca do tega bivšega gradu je tak strma, da je cesta zabetonirana. Razgled pa je lep, skoraj tak kot v naših Jeruzalemskih goricah.

4 thoughts on “Korzika

 1. OK, pa naj bo!

  Ko vidim, da ste zunaj, da ne dežuje, sem kar nevoščljiva. Pri nas je včeraj, v ponedeljek spet deževalo, najbolj pa ponoči od ponedeljka na torek. Danes je že bolje, sedaj se je prikazalo tudi sonce.

  Verjetno pa je voda v bazenu hladna, ker nisem videla, da bi se kopali.

  Dobro, uživajte, lepo se imejte in pazite nase.

  babi Marija

  1. Ja, vreme v Slo je letos bolj Avstrijsko, dosti neviht. Se bo hitro spremenilo na pripeko.
   Voda v bazenu je bila glih prav, a nisva naložila slik z nami v bazenu.
   Tako kot je trenutno voda na SZ Korzike tudi glih prav topla.
   Lep pozdrav, E

  1. Evo ni treba krampov in akcij, narava sama poskrbi. Zanimivo, da pri tolkih otokih, kolikor jih je v Jadranu, da sta dva skoraj enako velika. Pa hvala za info.

Daj, napiši nam kaj!