Umirjenost

Tu na jugu, kjer smo preživeli teh par dni, zgleda, kot da ni sezone, kot da smo nekaj zamudili oz. še boljše, kot da smo prehitri. Prav prijetno je. Plaže so pol prazne, enako gostilne. Folka nikjer. Res deluje umirjeno. Sicer je jug Kriti dokaj težko določiti, saj je ploščata. Ploščata kot slika Zemlje kulta flat-earthersov. No, to kar smo doživeli velja za predel jugo-vzhodno od gor Lefka Ori (belih gor).

Bivali smo v apartmaju pri Juriju (Georgiusu) in Malisi (nekaj takega), ki imata kvartetni naraščaj. Edini sin nam je zaigral na inštrument kretska lira. To ni kakšen finančni inštrument, ampak tri strunsko glasbilo z lokom. Kot čelo, samo manjše, in ne pritiskaš strune k vratu, ampak jih samo upogibaš, napenjaš. Kaj več se ne spomnim, saj sva s šefom Jurčkom preverjala gostoto njegove domače rakije. Ja, tukaj na Kriti nas po vsaki jedi še gratis postrežejo z deci rakije in s čim sladkim, sadjem ali pecivom.

Obisk iz severa je bil prijeten in osvežilen. Dobili smo se na lokalni plaži v Frangokastelu, takoj ob 500 let stari beneški trdnjavi in mini potoku, ki je poniknil ravno na plaži. V dopoldanskem času se nam je pridružil še veter, ki pa je popoldan na srečo vseh moral naprej. Malo v vodi, malo v potoku, malo v plažnem barčku in je družnje minilo in mlada družina je morala nazaj na eno in pol urno pot na sever, do kraja s sumljivim imenom, Bali. Super je blo. Jim vrnemo obisk v petek, ko se selimo proti vzhodu.

V četrtek smo se po počasnem zajtrku in še bolj počasnih pozajtrkovalnih aktivnostih, ob enih spravili na še eno lokalno plažo. Bilo je prazno, okoli nas nobenega, v daljavi so bili onibrez tekstila, a vseeno z maskami in pokrivali na glavah. Umirjen družinski popoldan na mirni plaži, z dodatkom Tour de Francea.

Zvečer še zadnja večerj pri Juriju. Sicer nas za mizo ni bilo 13, prav tako upam, da jutri koga ne odpeljejo v ječo. Ana in Luka sta se malo igrala z domačini, midva pa malo klepetala in rakijadijala s starejšimi domačini. V petek zjutraj poravnamo račun za spanje in vso hrano in pijačo. Za spanje bomo dali 225 eurov za pet noči, za jest pa še verjetno enkrat tolko. Hrana je bila res dobra. Priporočam.

To je to od srednje-zahodnega juga, zdaj nam ostane še 4 noči na jugo-vzhodu in potem proti celini. A do takrat je še nekaj malega dni, ki pa itak bežijo, kot da so neponovljivi.

Daj, napiši nam kaj!