19. dan premik med gore

Dan smo začeli na trajektu s pogledom na Ligursko morje in končali v zadnjem, sedmem prenočišču v Dolomitih. Nekje ob sedmih smo se v Livornu izkrcali s trajekta in se odpeljali proti mestu Lucca. Luka je prav ponosen, da gremo v mesto, ki se izgovori tako ko njegovo ime. Tu smo v parku, ki je na obzidju starega mesta, zajtrkovali.

Zid je dolg nekaj čez 4 kilometre, visok je, tak po občutku nekje 8 metrov, širok pa 10 metrov, nekje celo več.

V glavnem na zidu je cesta, rastejo drevesa pod katerimi so klopce in igrala. Pravi park. Na kavo in sladoled smo se spustili v stari del mesta in se sprehodili po ozkih ulicah in trgih, polnih barov in trgovinic.

Ana raste v pravo žensko, saj si je kupila nove kopalke. Sicer je ta namen imela Mojca, ker se je enim kopalkam na morju zlomila plastika, kjer se zapnejo ( ne vem kako se reče temu delu kopalk, morda zapiralka ali zaponka; Italijani imajo sigurno besedo za ta del). No, a nekak med stotimi kopalkami ni našla pravih. Jaz tudi razpadem med preveč možnostmi izbire. Po še enem sladoledu in kavi smo se ob 12 spokali v avto z ciljem Dolomiti. Še vedno nam je najboljši tisti sladoled v Pisi.

Vmes smo se pred Firencami ustavili na avtocestnem počivališču z namenom, da v Ponte Blu (nekakšne točke, pisarne italijanskih avtocest, kjer lahko urediš telepass, dobiš informacije, itd v zvezi z autostrado) uredimo neplačano cestnino iz poti do Toskane. Gospod je rekel no problemo, samo naj mu povem kje smo izstopili skozi Telepass, kdaj, ob kateri uri, številko tablice, pokažem vozniško dovoljenje in plačam 25 €, kolikor pač znaša cestnina za ta prevožen odsek. Rešeno, verjetno.

Po izredno prometni avtocesti se še nekje ob 17h ustavimo blizu Trevisa v McDonaldsu. Tretjič na tem potovanju. Ta pa je bil čist nov, saj je imel celo mize z vgrajenim računalniškim zaslonom na dotik z naloženimi igrami. Navdušenje popolno, saj sta čist pozabila na dobljene igrače iz happy meala. Imajo pa italijani možnost naročiti Familly meal, kjer za 20€ dobiš dva happy meala in dva srednja big mac menuja oz. si zmišljuješ kakšne druge možnosti.

Ob pol sedmih parkiramo v vasici Perarolo di Cadore, ki leži nekje 30 km južnovzhodno od Cortine d’Ampezzo. Spimo v lepem, prostornem apartmaju Menadas, ki je v resnici lepši kot pa na slikah na airbnb. Spimo dvakrat, nato pa v domače rjuhe. Namen obiska Dolomitov je spoznavanje nepoznanega, prevoziti kakšen prelaz, iti na sprehod, obiskati kakšno izmed jezer. Bomo videli kako nam bo šlo, saj vsi že vemo, da nismo ravno zgodnji tipi in da so popoldne v gorah rade nevihte, kar tudi sporočajo za petek italijanske vremenarske strani.

Daj, napiši nam kaj!