Saalbach-Hinterglemm

Tokratni aktivni, pozno poletni dopust pa delamo na Solnograškem, v dolini reke Glem v turističnem območju Saalabach-Hinterglem. Pozimi je to znano smučarsko središče z več kot 200 km progami. Tukaj prirejajo tudi tekme svetovnega pokala v smučanju in v gorskem kolesarjenju. V sezoni 23/24 bo tu finale svetovnega pokala v smučanju, leto kasneje pa tudi svetovno prvenstvo. To tudi na veliko reklamirajo, saj je vsaka postaja gondole opremljena z napisom tega dogodka. Tukaj je tudi doma akutalna in prejšnja svetovna prvakinja v kolesarskem spustu.

Mesteci, no vasici z ogromno apartmaji in hoteli, ležita v dolini reke Glem, na nadmorski višini 1000 metrov. Dolina je dokaj ozka, a ne preozka, in dolga cca 30 km. Reka teče v smeri zahod-vzhod in potem po kakšnih 100 km se pri Salzburgu izlije v Salzach, ta potem v Inn in ta na koncu pri Passau v Donavo. Dolino obdajajo hribi in gore do dobrih 2000 metrov in na vrh teh hribov vodijo številne gondole, ceste in poti, peš in kolesarske.

Za to destinacijo smo se odločili na podlagi dobre izkušnje iz lanskega dopusta iz Wildkogla, ki je mimogrede v sosednji, večji dolini Pinzgau, in ponudbe aktivnosti vključenih v turistično kartico, ki jo tu imenujejo Jokercard. Na spletu sva našla seznam vseh teh avstrijskih poletnih turističnih kartic in se nama je zdela ta kar primerna in kraj ni bil pretirano daleč nekje na Tirolskem. Sicer je dolina v neposredni bližini meje s Tirolsko. No, turistično kartico prejmeš ob rezervaciji prenočišča v tej dolini in z njo imaš že plačan neomejen dostop do vse petih odprtih gondol v dolini, plus dve na drugi strani hribov, v kraju Leogang. Prav tako že imaš vstop v majhno kopališče, brezplačni bus prevoz po dolini, obiska dveh minigolfov, tenisa, otroških igral na vrhovih in na koncu doline in ostale popuste pri obiskih in najemih. Za kar velik apartma, z dvema spalnicama, s parkirnim mestom, garažo za bicikle itd, smo za 5 noči plačali 840€, kar znese slabih 170€/noč. Glede na cene in ponudbo aktivnosti v Sloveniji, je to samo za it.

No, seveda treba tudi do sem nekak priti in v času tutističnih prometnih konic zna to tudi trajati. Mi smo na pot šli v soboto zjutraj in najprej smo se izognili 3 km zastoju pred karavanškim tunelom, nato pa takrat še 10 km, kasneje pa še dajšem, zastoju na Taurski avtocesti med Gmundom in predorom. Tako smo se pa vozili samo po magistralnih cestah, kjer smo v Avstrijo vstopili prek Korenskega sedla, potem nadaljevali po dolini Zilje do Oberdrauburga in McDonaldsa v Lienzu, nakar smo Taure prečili s tunelom Felbertauren ter se po nam znani dolini Pinzgau pripeljali do Zell am See in nato zavili v dolino reke Glem. Gostitelja, Hilda in njen mož, sta nas na zadnjem delu poti mimovozeče opazila, obrnila avto in nato sledila do njunega doma, kjer nam je Hilda prijazno na hitro razkazala hišo in stanovanje, ki leži med obema vasicami.

Ko smo se malo razpakirali in umirili, smo skočili v trgovino po sveže in tekoče zalihe, nato pa smo se s kolesi zapeljali do Saalbacha malo naokrog in nato na minigolf. Nato večerja in spat.

V nedeljo smo se s kolesi zapeljali do Hinterglema, od koder smo se z gondolo 12erKogel dvignili za 1000 metrov. Super razgledi na vse strani, proti jugu Taure z Velikim klekom in Velikim Benečanom, proti severo in severo zahodu drugi dve gorski skupini.

Ana in Luka sta se igrala na igrišču, midva z Mojco pa sva skočila na bližnji vrh Pernhab, na 2113 nm. Vzpona je bilo za slabih 200 nm, seveda najprej malo dol, da lahko kasneje malo več gor. Na vrhu super razgledi, hladno pivo iz nahrbtnika in leteče mravlje vsepovsod, razen na bolj vetrovno izpostavljenih delih.

Tadej, na zdravje!

Spust z gondolo nad smuk progo svetovnega pokala v dolino in na z naslednjo na vrh sosednjega hriba. Tu smo si ob razgledih privoščili kosilo pri Westgipfelhütte. Luka je maznil govejo juho, Ana Tiroler Gröstl, to je narezan pečen krompir s popraženo slanino s pečeno jajčko na vrhu, midva z Mojco pa jed s pečenim celim krompirjem s smetano ter z narezano teletino s solato. Za na konec pa seveda še Kaiserssmorn.

Ob 16h, 15 min pred zadnjo vožnjo, smo se spustili v dolino, skočili v trgovino po sladoled in pir ter se v parku preobuli v japonke, ohladili in osvežili noge v mini kneippovih bazenčkih ter nato odigrali partijo mini golfa, ki je mel zelo podobno progo, kot tisti v Saalbachu.

Daj, napiši nam kaj!